Lilla Fridolf Och Selma

                     Lilla Fridolf Nr 1 1960

60-talets Sverige började starkt med att lansera en helt ny tidning i svenska kiosker och butiker, ni kanske redan har lyckats att gissa vilken? Just precis, Lilla Fridolf och sin kära fru Selma!
Med sin fantastiska buskishumor och den förvridna synen på det Svenska samlivet.

Toffelhjälten som vart utnyttjad av sin kära fru Selma som han älskade mest i hela världen, tog dem snabbt landet med storm. Men startskottet på serietidningen var bara kulmen på det som startats igång redan 5 år tidigare…

1955 introducerades Fridolf Olsson på en radioshow av Rune Moberg som sändes ut av Sveriges Radio. Medan man hemma i sofforna skrattade sig blåa av den kortväxta mannen som gjorde allt för att blidka sin fru som hon givetvis älskade att utnyttja. Rollen som Selma röstsattes av skådespelaren Hjördis Pettersson och rollen som Lilla Fridolf av skådespelaren Douglas Håge. Radioserien sändes i drygt 40 veckor och har sedan dess kommit i flera repriser på Sveriges Radio genom åren. Många ändrade i sina scheman och kalendrar för att ha tid att sätta sig ner och sätta på radion precis samma tid varje vecka, för att följa med på deras äventyr.

Fridolf-feber

Sverige hade nu fått feber på Fridolf och efter att radioserien hade avslutats så tog det inte lång tid innan den första filmen kom ut, redan nästkommande år faktiskt, 1956. Och nu fick äntligen det svenska folket se människorna bakom deras favoritröster på radion, för både Douglas Håge och Hjördis Pettersson kom att spela huvudrollerna i denna film, som vart döpt till ”Lille Fridolf och jag” och det vart givetvis en pangsuccé på landets alla biografer. Sverige tycktes aldrig få nog…
1957 kom filmen – Lille Fridolf Blir Morfar
1958 kom filmen – Lille Fridolf Sticker Opp!
1959 kom filmen – Fridolf Farliga ålder
Samtliga spelades av dom välkända skådisansiktena Douglas Håge & Hjördis Pettersson.

     Douglas Håge          Hjördis Pettersson


Men vi återgår till genombrottet med den första filmen, inte var Svenskarna nöjda nu med fjolårets radioshow och en biofilm, verkligen inte! Nu började det äntligen att pratas om serietidningar också. Serietecknaren Torsten Bjarre fick i uppdrag av tidningen Bildjournalen att göra en serie om paret utifrån Rune Mobergs radiomanus och tillagd i den redan befintliga tidningen.
Serien vart även publicerad i 91:an några gånger under dessa år.
Torsten Bjarre varade dessvärre inte så länge innan en annan serietecknare stal uppdraget med Lilla Fridolf år 1957, Gösta Gummesson, tecknaren bakom Åsa-Nisse.
Fejden mellan Torsten och Gösta hade startats, men 1960 gick Torsten äntligen vinnande ut ur striden när serieförlaget Semic värvade över honom och lanserade Lilla Fridolf som en egen tidning! Den gavs ut en gång i månaden och gav även andra serier utrymme och kändisskap, så som Fähunden, Knasen och Familjen Flax.

Nyfiken på vad vi har för Lilla Fridolf serier? Klicka in här!

Toppen & Fallet

Lilla Fridolf utvecklades under en lång tid, som så många andra serietidningar i Sverige, med allt ifrån färg till olika kulturella inslag och nyheter. 80-talet bidrog till den absolut största toppen för tidningen, tidningen kom ut 2 gånger i månaden med sidantal på 52-68 sidor. 1987 såldes det ungefär 50 000 tidningar vid varje utgåva, men efter toppen så kom fallet.
90-talet kom, efter 45 år av Lilla Fridolf så tappade Svenskarna intresset och som ett sista ironiskt skämt så började man 1995, 50 år efter den första radioshowen att bara trycka repriser av tidningen. Tidningen fortsatte att haka sig fram, hela vägen till 2006, då den tillslut kancellerades. Och som det sista skämtet i historien så slogs den ihop med Åsa-Nisse och blev tidningen Åsa-Nisse & Lilla Fridolf. Antingen som ett kosmiskt skratt till dom gamla rivalerna och serietecknarna Thorsten Bjarre & Gösta Gummesson eller möjligen en hint till försoning och vänskap. Vad det än vart så är Lilla Fridolf för evigt inristad i muren som är Sveriges Historia.

Till vårat utbud av Lilla Fridolf, Klicka här!

     Lilla Fridolf 1987 Nr 15           Åsa-Nisse & Lilla Fridolf

Back to blog